15 WordPress hiba amit mindenképp kerüljünk el

Csak az nem hibázik aki nem csinál semmit!?

Van úgy hogy sietünk, de van hogy egyszerűen csak figyelmetlenek vagyunk, az emberi faj ilyen és kész. Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttük 15 olyan hibát amit nem csak kezdő WordPress alapú honlaptulajdonosok szoktak elkövetni. A hibák kijavítására adunk ötleteket is, így nem árt jegyzetelni.

1. Nincs a weboldalnak biztonsági mentése

Menteni, menteni, menteni! Nem győzzük elégszer mondani. Egy weboldalnak mindig legyen biztonsági mentése! WordPress weboldalt működtetni, fejleszteni rendszeres biztonsági mentés nélkül, nem egy „életbiztosítás”.  Tegyük szokássá hogy a weboldalunkat rendszeresen mentjük, különben elveszíthetünk mindent.

Nincs rá időd, elfelejtetted, vagy egyszerűen csak túl bonyolult dolognak tűnik? Nem kell kézileg mentegetned a weboldalad! Használhatsz WordPress bővítményeket vagy mentési szolgáltatókat, de ma már minden komoly tárhelyszolgáltatónak van saját mentési eljárása (érdemes megvizsgálni a tárhelyszolgáltatóval kötött szerződést vagy külön megállapodást kötni vészhelyzetre).

WordPress Mentési Bővítmények

Mentési szolgáltatók

Ugye neked is van valamilyen mentési megoldásod?

2. Rendszeres frissítés

Tény hogy a WordPress weboldal tulajdonosok, előszeretettel felejtkeznek meg weboldaluk frissítéséről. Elavult sablonokat és bővítményeket használnak, nem beszélve arról a hibáról, hogy magát a WP-t sem tartják naprakészen. A WordPress fejlesztői rendszeresen kirukkolnak újabb és újabb WP verziókkal, a felfedezett biztonsági réseket szinte azonnal javítják… Miért kell a hackereknek tálcán kínálni a jobbnál jobb lehetőségeket, hogy tudásukat rajtunk finomítsák?

A legtöbben attól félnek hogy a WordPress újabb verziója „megtöri” a weboldalukat, nem fog rendesen működni a sablonjuk vagy a bővítményük. Ennek elkerülésére több lehetőség is adódik. Az egyik, hogy használjunk olyan sablonokat és bővítményeket, ahol a fejlesztők elég motiváltak, hogy naprakészen tartsák munkájukat, a másik, hogy használjunk teszt rendszereket, ahol előzőleg ki tudjuk próbálni a frissítések hatását weboldalunkra vonatkozóan is.

Ha a WP-hez nem jelennének meg újabb és újabb frissítések, nem tartana ma ott, ahol tart, nem tudnánk szeretni annyira. Honlapunk lehetőség szerint mindig a legfrissebb verziójú WP alatt fusson, de legalább legyen 3.9.1 vagy ennél magasabb a Wp verziószáma, különben egy napon azt tapasztalhatjuk majd hogy oldalunkat feltörték…

Na hagyjuk figyelmen kívül a frissítési értesítéseket! Tartsuk „szárazon a baba popsiját”! 🙂 Ha attól tartunk hogy  a frissítések megtörik a weboldalt, gondoljunk arra hogy mindig van más alternatíva. Keressünk egy másik sablont, másik bővítményt  vagy fogadjunk fel egy szakértőt aki megoldja helyettünk, de ne bízzuk a véletlenre ezt a kérdést!

3. Ne legyen „Admin” nevű felhasználónk

Ugye a Te felhasználóneved nem „admin”?  Ha az, kérlek azonnal változtasd meg! Ettől már csak az a „jobb” ha ehhez még egy gyenge jelszó is párosul. A hackerek ezeket a kombinációkat imádják! Ugye nem akarsz magadnak kellemetlenségeket?

De hát a WordPress alapból felkínálja telepítéskor az „admin” nevet- védekeznek sokan ezzel – de neked nem kell azt elfogadni! Cseréld le, most! De jobb ha már telepítéskor így jársz el és ne felejts el erős jelszót beállítani, használni!

4. „Free” sablon letöltése ismeretlen helyről

Csak írd be a kedvenc keresődbe, hogy „free WordPress theme”. Millió weboldal kínál ingyenesen letölthető WordPress sablont, csak két kattintás és máris a tiéd lehet…

Óvakodjunk a számunkra ismeretlen helyekről való letöltésektől és azok alkalmazásától. WordPress sablont csak megbízható helyről töltsünk le vagy telepítsünk! Az a csapda ezekben az „ingyenes” sablonokban, ha mégoly szépek és csábítóak is, hogy valószínűleg vírussal vagy olyan kóddal fertőzöttek, amely lehetővé teszi amolyan hátsó kapuk nyitását az adott weboldalon, amivel a hacker különösebb erőfeszítés nélkül át tudja venni a hatalmat a weboldalunk felett.

Abban gondolom mindannyian egyetértünk, hogy az online siker nagy mértékben függ a az oldal kinézetétől, a sablon minőségétől. Ha rossz sablont választunk, búcsút inthetünk az online sikereknek. Ha professzionális prémium sablonokat keresel látogass el a következő weboldalakra:

Ha mindenképp ragaszkodsz az ingyenességhez, csak megbízható forrásból származó sablont használj!

5. Használj gyorsítótárazó (cache) bővítményt

Biztos hallottál már a „caching”-ról, nem keverendő össze a cash (pénz)-el. Ha nem, akkor csak annyit kell tudnod róla, hogy ezzel a technikával lényegesen „felturbózható” a weboldal betöltési ideje, ami meg fontos a keresőknek (SEO!) és a látogatóknak.

Szóval, ha szeretnéd a látogatóidat elkényeztetni a gyors betöltés élményével, mindenképp használj gyorsítótárazó bővítményeket, de még jelentősebb javulást érhetsz el ezen a téren, ha még CDN szolgáltatásokra is beregisztrálod a weboldalad. Nézzünk néhány megoldást:

 

Néhány „külföldi” tárhelyszolgáltató a WordPress tárhelycsomagjaiban ajánlj caching-et is, ezekre figyeljünk oda, mert összeakadhat a saját oldalunkra telepítettel, ilyenkor elég csak egyet használni, különben lényegesen lelassulhat az oldalunk.

 

6. Minta oldal megtartása

A legtöbb WP website tulajdonos megfeledkezik a minta oldal kitörléséről.  A legtöbben nem is tudnak róla hogy létezik. Ha csak különösebb okod nincs a megtartására, inkább töröld ezt az oldat, mert nem vet jó fényt a weboldalra, főleg egy professzionális blogra. Senki sem szereti a hibákat…

 

7. A hozzászólások moderálása

Gondolom tisztában vagy a hozzászólások jelentőségével. Egyértelmű visszajelzés a marketingüzenetedről, ha hozzászólások érkeznek egy-egy bejegyzésre. Mindenképp érdemes energiát fektetni a hozzászólások kezelésébe, de sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha használunk spamszűrő bővítményeket. Ha nem akarunk ezzel foglalkozni ki is kapcsolhatjuk a hozzászólás lehetőségét.

 

8. Túl sok kategória, kevés címke

A WordPress-ben könnyen létrehozhatunk a kategóriákat és címkéket a bejegyzéseink csoportosítására. Sokan elragadtatják magukat és minden bejegyzés elkészülte után létrehoznak egy újabb és újabb kategóriát, pedig sokszor elég lenne csak egy címkét hozzárendelni. Sokan, lényegesen több kategóriát hoznak létre mint címkéket, ami nem tesz jót sem a website hierarchiájának, sem a SEO-nak.

Érdemes tanulmányozni nagyobb, sikeresebb blogok kategória és címke használati módszereit és a jó példákat átvenni, átültetni a saját gyakorlatunkba.

 

9. Alapértelmezett favicon használata

A legtöbb WordPress felhasználó elfelejti beállítani weboldalának saját faviconját, vagy sietségből vagy figyelmetlenségből.

Ugyanúgy ahogy a logo azonosít téged, üzleti vállalkozásodat, ugyanígy a favicon is hasonló szerepet tölt be. Amikor egy weboldal látogató megjelöli kedvenceként a weboldaladat, majd keresi a kedvencek között, a faviconnak szintén fontos szerepe lesz a vizuális azonosításban. Ugyanígy, amikor egy böngészőben több weboldal van egyszerre nyitva, a felhasználó az ikonok alapján tudja megkülönböztetni melyik lapfülön melyik weboldal van éppen.  Szóval ez egy fontos opció, mindeképp foglalkozz vele.

 

10. WordPress.com vagy VordPress.org?

Nem tudsz dönteni? Sok kezdő rosszul választ, majd a rossz választás után feladja. Mi a különbség a kettő között? Erre egy korábbi bejegyzésben már kitértem.

Mindkét platformnak megvannak az előnyei és hátrányai, ami mégis a saját magad által üzemeltetett (WordPress.org) mellett szól, az az, hogy a kontroll sokkal nagyobb mértékben mértékben a te kezedben van.

 

11. Nem reszponzív vagy mobilon rosszul kezelhető a honlapod

Minden kutatás a mobil eszközök előretörését igazolja. Ma már többen interneteznek mobil eszközökről, mint PC-kről (legyen az asztali vagy notebook). Ha weboldalad nem képes mobil eszközön megfelelően megjelenni, értékes piaci szegmensből zárod ki magadat, üzletedet, a potenciális látogatók jelentős hányadát veszítheted el! A Google is büntet, ha mobil eszközről jövő kérést honlapod asztali változatára irányítod.

Használj reszponzív sablonokat vagy „mobilizáld” weboldala a WPTouch bővítmény segítségével. A reszponzív design (HTML + CSS3)  biztosítja, hogy weboldalad minden eszközön megfelelően nézzen ki, függetlenül annak képernyőszélességétől.

 

12. Permalink használatának beállítása

Sokan ezt is elfelejtik beállítani, helyette használják az alapbeállítást mint pl.  sajatdomain.hu/?p=23. Ez senkinek sem jó, nem jó a SEO szempontjából, és a látogatók sem szeretik. Használj beszédes URL-t! A WordPress telepítése után állítsd be: Beállítások >> Közvetlen hivatkozások (itt célszerű a Bejegyzés címe opciót választani).

 

13. Nincs kapcsolat űrlap

Az nem kérdés, hogy a látogatóknak lehetőséget kell biztosítani arra hogy kapcsolatba tudjanak lépni a honlap tulajdonosával. Minden „valamirevaló” honlapon van kapcsolat, elérhetőség oldal. E-mail címet közvetlenül honlapra kitenni nem célszerű a spam-k miatt, bár vannak trükkök, amivel a spamrobotok elől el lehet rejteni e-mail címünket.
A kapcsolat űrlap egy másik jó alternatíva erre a problémára. Bár a több WordPress sablon kínál ilyen lehetőséget, a legegyszerűbb módja, ha bővítményt használunk, mint pl. Contact Form 7 vagy Gravity Forms.

 

14. Nem használni Google Analytics-t

A legtöbb honlaptulajdonos nem használ semmilyen statisztikát honlapjának látogatottságának mérésére. Az egyik legelterjedtebb módszer a Google Analytics telepítése. Használatával könnyen kielemezhetjük a látogatók viselkedését, rengeteg hasznos információt kaphatunk a honlapunk működéséről a látogatók szokásairól.
Regisztrálj a Google Webmaster Tools szolgáltatásra (ingyenes 50 site-ig) és telepíts egy bővítményt pl. a Google Analytics by Yoast.

 

15. A képek nincsenek web-re optimalizálva

Sokan amikor elkezdik használni a WordPress-t, a nagy sietségben, hogy minél előbb elkészítsék első bejegyzésüket, elfelejtik a képek felbontását, méretét a webes környezethez igazítani. A mai telefonokkal, fényképezőgépekkel, olyan nagy felbontású képeket lehet készíteni, amiket felesleges egy-egyben kirakni a weboldalra, túlságosan lelassíthatják az oldal betöltődését, a felhasználónak pedig kényelmetlen várakozást okozva a hosszú ideig tartó oldalmegjelenítés.

Mielőtt feltöltenénk a WordPress-be egy fotót, előtte mindenképp optimalizáljuk! A legtöbb képszerkesztő programnak van olyan opciója, hogy „Save for web”, használjuk ezt.

 

A fenti lista korántsem teljes, biztos Te is tudnál olyan hibákat amik itt nem szerepelnek. Bátran írj hozzászólást, vagy kérdezz a fentiekkel kapcsolatban.

The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.