8 WordPress trükk, ami megkönnyítheti az életed

WordPress trükk -öket szeretnék neked mutatni, amellyekkel lényegesen felgyorsíthatod a munkát a WordPress-el

Összegyűjtöttem 8 db, olyan viszonylag keveset publikált WordPress trükk -t, melyek bár ha nem olyan látványosak, ám annál hasznosabbak lehetnek, megkönnyíthetik az életünket a WordPress -ben.

1.    Drag-and-Drop (húzd és ejtsd) képek

Egy igazán hasznos dolog, csak húzd és ejtsd a képeket közvetlenül a bejegyzés szerkesztőbe, anélkül  hogy rákattintanál a „Média hozzáadása” gombra. Ekkor megjelenik a média feltöltő s itt be tudod állítani a fotó paramétereit: méret, cím, felirat, stb.

Tudtad, hogy ez a funkció már a 3.9-es verzió óta létezik? Legközelebb, ha képet fotót illesztesz be a bejegyzésbe vagy oldalba, emlékezz erre is!

 

2.    WIDGET előnézete

A widget-k szerkesztése és előnézete a „Megjelenés/Testreszabás” funkción belül is elvégezhető.

Szóval nincs rá szükség, hogy folyamatosan mentsd a módosításokat majd frissítsd a publikus nézetét az oldaladnak, hogy ellenőrizhesd a módosításod eredményét. Még publikálás és mentés előtt kipróbálhatsz számos variációt.

 

3.    Képek szerkesztése

Bár a legjobb ha a feltöltés előtt szerkesztjük a fotót, de van rá lehetőségünk, hogy kisebb módosításokat a WordPress-en belül is elvégezzünk.

Kattints az adott képre a Médiatár-ban, majd a pop-up ablakban a kép alatti „Kép szerkesztése” gombra, ekkor egy hasonló képernyőképet kell láss:

edit_pic

Tudod forgatni, tükrözni, körbevágni, átméretezni, attribútumait (cím, felirat. alternatív szöveg, leírás) módosítani.

 

4.    Szúrd be és csinálj belőle linket (egyik kedvenc WordPress trükk)

A bejegyzés szerkesztőben „Grafikus mód”-ban jelölj ki egy szót vagy szövegrészt, előtte másolj a vágólapra egy linket (url-t) majd a kijelölést követően egyszerűen csak szúrd be az url-t (CTRL + V) és a kijelölésből kattintható link lesz.

 

5.    Beépített (szerkesztés közbeni) link módosítás

Kattints bele a szerkesztőben a linkbe, majd a felugró (pop-up) menüben kattints a ceruza (szerkesztés) ikonra.

 

6.    Permalink újragenerálása törléssel

Ha módosítottad a bejegyzésed vagy oldalad nevét, szeretnéd hogy a keresőbarát hivatkozás (permalink) is kövesse az új címet. Egyszerűen csak kattints a szerkesztésre, töröld ki, majd „OK”-zd le és máris megoldottad (másik kedvenc WordPress trükk).

Ugye milyen klassz ez a WP?! 🙂

 

7.    Szöveg shortcut-k (gépelj és formázz)

A gyorsabb gépelést teszi lehetővé pár rövidítés használata. Próbáld ki a következőket gépelés közben! Nyomd le a *-ot majd üss egy „space”-t majd gépelj tovább, lista lesz belőle.
Üss 2 db #-t üss egy „space”-t írj pár szót és címsor lesz belőle.

Nézd meg a WP hivatalos közleményében pontosan miről is van szó.

 

 

8.    Bővebben… tag a szerkesztőben

Blog oldalon ahol a bejegyzéseket listázzuk ki, a sablontól függően vagy az egész bejegyzés vagy csak a kivonat jelenik a listában. A kivonat helyett használhatod a bővebben tagot:

A pirossal jelölt szaggatott vonal alatti rész nem lesz látható a listán az egyes bejegyzések esetében, hanem csak egy „Bővebben” gomb, amire kattintva jutunk a teljes bejegyzéshez, ahogy a „Tippek, ötletek” menüpont alatt is látható ezen website-on belül.

Ismersz  Te is hasonló hasznos (cool) WordPress trükköket?

The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.