Core Web Vitals – Új Google rangsorolási tényező

core web vitals

2020-ban a Google bemutatta a Core Web Vitals (magyarul Alapvető webes vitals-mutatók) gyűjtőnéven emlegetett rangsorolási tényezőit. Ez olyan mérőszámokat foglal magában, melyek a weboldalak felhasználói élményét mérik és értékelik.

Hosszú türelmi időt biztosított a weboldal tulajdonosok számára a Google, csak 2021 májusában kezdték el élesben is a rangsorolás elemeként használni a tényezőket.

Hosszú idő után ez az első eset, hogy a cég felfedi az algoritmus egy-egy elemét. Érdemes figyelmet fordítani rá, hiszen teljesen rajtad múlik, hogy megfelelsz-e a követelményeknek és ezzel akár értékes helyezéseket is szerezhetsz a találatok között.

Ha számodra fontos az organikus forgalom és már aktívan foglalkozol keresőoptimalizálással, akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket és használd a leírtakat.

A Core Web Vitals-ról dióhéjban

Alapvetően három mérőszámról van szó, melyek olyan tulajdonságokat számszerűsítenek, mint az oldal betöltési sebessége, a reszponzivitás, az oldalon elhelyezett elemek stabilitása, vagy hogy milyen gyorsan reagál a website a látogató tevékenységére.

A három mérőszám az LCP, az FID és a CLS neveket viselik, nézzük őket egyesével.

webes vitals-mutató
A három mutatószám és optimális értékeik

Largest Contentful Paint (LCP)

Az LCP egész egyszerűen azt mutatja meg számunkra, hogy az oldalon elhelyezett főbb tartalmak milyen gyorsan jelennek meg a felhasználó számára. Ezt a betöltés elkezdése és legnagyobb oldalon található elem teljes betöltése közti idővel méri. Ez tipikusan egy kép, vagy egy nagyobb szöveges blokk szokott lenni.

Értelemszerűen törekedni kell a minél alacsonyabb érték elérésére. Jelenleg 2,5 másodperc alatti érték számít megfelelőnek.

First Input Delay (FID)

Ez a mérőszám is egy időtartamot mér, egészen pontosan azt az időtartamot, mely a látogató interakciójától a böngésző reakciójáig tart.

Ez a teszt gyakorlatilag azt mutatja meg számunkra, hogy mennyire interaktív az adott oldal és hogy mennyire gyors a háttérben zajló információcsere.

Az ajánlott érték kevesebb, mint 100ms.

Cumulative Layout Shift (CLS)

A CLS azt vizsgálja, hogy mennyire mozdulnak el a betöltés során az adott oldalt alkotó elemek.

Biztosan előfordult már veled is, hogy rá szerettél volna kattintani egy elemre, de közben egy másik csúszott a helyére és ezért nem a kíszemelt elemre kattintottál. Na ezt a mozgást igyekszik lemérni a rendszer.

Itt jóval nehezebb kikalkulálni az ideális számot. A Google súlyozza az egyes elemek fontosságát és ezt kombinálja a mozgás mértékével. A jó értékeléshez 0,1 alatt kell maradnod.

Hogyan teszteld a Core Web Vitals értékeket?

A mérőszámok bevezetésével együtt természetesen módot is kaptunk arra, hogy ellenőrizzük őket. Ehhez több eszközt is rendelkezésünkre bocsát a Google. Ezek közül nézünk meg most kettőt, a Pagespeed Insights és a Search Console nevű eszközöket.

A Pagespeed Insights eszköz már évek óta elérhető a nagyközönség számára. Alapvető eszköz a weboldalak szerkezetének és teljesítményének vizsgálata során.

Rengeteg információt biztosít számunkra az oldalunk betöltési sebességét illetően és részletes tanácsokat is nyújt az esetleges hibák elhárításához. Ezt egészítette ki most a Google a Core Web Vitals mérőszámok mérésével és megjelenítésével.

Pagespeed Insights
A Pagespeed Insights egy riportja

A Google Search Console egy komplex analitikai eszköz, mely leginkább a keresőoptimalizálási törekvéseink eredményét képes mérni és szemléltetni. Segítségével megtudhatjuk, hogy hányszor jelent meg weboldalunk különböző keresések során, hányan kattintottak rá, vagy hogy milyen helyezéseket foglalunk el egy-egy kulcsszó esetén.

A webes vitals-mutatók megjelenésével egy új elemmel egészült ki a Search Console eszköztára. A szoftver már a mutatók szerint képes elemezni minden egyes weboldalon található aloldalt és jelzi számunkra, ha valahol hibát talált.

Használatával bármiféle beavatkozás nélkül értesülhetsz róla, hogy ha valamelyik aloldalad nem felel meg a feltételeknek.

Search Console
Riport a Search Console felületén

Tippek a jobb pontszámok érdekében

Nincs két egyforma weboldal, így a részletes vizsgálatot semmi sem tudja helyettesíteni abban az esetben, ha valamelyik vitals mérőszámmal problémád akad. Azonban van néhány olyan általános teendő, melyek megvalósításával szinte biztosan jobb pontszámokat szerezhetsz. Nézzünk most ezek közül néhányat!

Válassz megfelelő térhelyet és szolgáltatót

Az első és legalapvetőbb elem amit szerintem vizsgálni kell, az az hogy megfelelő erőforrásokkal rendelkezik-e a tárhelyed, illetve megfelelő beállításokat alkalmazol-e.

Napi többezres látogatószám alatt általában nem kell az erőforrások szűkösségétől tartani, ám érdemes megvizsgálni, hogy mennyi erőforrást is használ jelenleg a weboldalad, illetve, hogy a szerver, melyen elhelyezték a weboldalad, mekkora kihasználtságnak van kitéve.
Az általad használt erőforrások mennyiségét könnyen ellenőrizheted a cPanel, vagy egyéb adminisztrációs felületen belül. Ha úgy látod, hogy a határokat feszegeted, akkor érdemes nagyobb csomagra váltani.

A szerver kihasználtságát általában a szolgáltató weblapján ellenőrizheted. Magas értékek esetén érdemes elgondolkodni egy VPS bérlésén, vagy szolgáltatásóváltáson.

Használj CDN-t

A CDN egy olyan szolgáltatás, mely a weboldaladat alkotó fájlokat lemásolja és számos más országban található szerverre helyezi el. Ez akkor lehet hasznos, ha nem csak Magyarországi, hanem sok nemzetközi látogatód van.

A külföldi látogatóknak így nem kell egy távoli, magyar szerverrel kommunikálniuk, így nagyban meggyorsíthatod számukra a weboldalad betöltési sebességét.

Tömörítsd le a weboldalad tartalmát

Mindenki szeretne gyorsabb betöltési sebességet, a Core Web Vitals bevezetésével ez még kritikusabbá vált. Az LCP értéked csökkentését nagyban segíteni fogja, hogy ha letömöríted a weboldaladat alkotó fájlokat, így azok kevesebb erőforrást fognak felhasználni.

Ha WordPress weboldalad van, akkor egész könnyű dolgod van, hiszen rengeteg optimalizáló plugin áll ehhez a rendelkezésedre. Én a weboldalt alkotó kódok tömörítéséhez a WP Rocket WordPress bővítményt szoktam ajánlani, képek tömörítéséhez pedig a Shortpixel nevű plugint. Mindkettő néhány kattintással telepíthető és használatba vehető.

Használatukkal, akár másodperceket is faraghatsz a betöltési sebességedből, ezzel javítva az LCP értékeket.

Optimalizáld a fájlok betöltésének sorrendjét

Nagyban segíteni fogja a megfelelő FID érték elérését az, ha optimális sorrendben töltenek be a weboldalad alkotó elemek. Alapesetben adott sorrend szerint töltenek be az oldal fájljai, így ha egy elem betöltése lassabban megy, akkor az az összes utána következő elemre kihat.

Az előbb is említett WP Rocket segítségével ez azonban könnyen megoldható, ugyanis képes arra, hogy a terjedelmesebb Javascript kódokat hátrasorolja, így gyorsítva a betöltési folyamatot.

Konklúzió

Hosszú idő után kaptunk egy olyan SEO tényezőt, amit képesek vagyunk 100%-ban szabályozni. Valószínűleg nem ez lesz a legfontosabb elem az algoritmusban, sőt valószínűleg nem top 10-es elemről van szó, viszont mindenképp versenyelőnybe kerülsz azokkal szemben akik nem figyelnek oda a webes vitals-mutatókra.

Ha komolyabban foglalkozol keresőoptimalizálással, akkor javaslom, hogy szánj egy kis időt a weblapod optimalizálására, hiszen jó eséllyel javíthat a keresőben elért teljesítményeden.

The following two tabs change content below.
Marketingstratéga, a Features.hu alapítója.