Mi az a WordPress? Miért ingyenes és miért érdemes használni?

Érdekel a WordPress vagy még csak most ismerkedsz vele?

Jó helyen jársz, ebben a cikkben egy kicsit körbejárjuk a fenti kérdéseket, pár dolgot megnézünk amit tudni érdemes a WordPress-ről.

Mi az a WordPress (WP)? Honnan jött? Mire jó? Miért nyílt forráskódú? Miért szeretik annyira az emberek? Tényleg olyan szép, sokoldalú és nagy teljesítményű, mint amilyennek mondják?   Mit lehet / nem lehet kezelni vele? Valóban olyan könnyű használni, megtanulni, mint amilyennek mondják?

OK, dőjl hátra, készíts ki egy kávét vagy teát és vágjunk bele az első kérdésbe: Mi az a WordPress?

Mi az a WordPress?

Nos, a WordPress egyszerűen egy tartalomkezelő rendszer (CMS). Bár néhány évvel ezelőtt csak egyszerű blog motor volt, ma már szinte mindenre használható (blog, webshop, tagsági oldal, fórum, oktatás).

A WordPress elődje a b2/cafeblog volt, melyet b2 néven is ismertek. PHP és MySql alapokon nyogodott mint a mai változat is. A WP először 2003-ban jelent meg Matt Mullenweg és Mike Little közös munkájaként. 2009-ben már a WordPress volt a vezető a nyílt forráskódú tartalommenedzselő rendszerek között, manapság pedig a legkedveltebb és legelterjedtebb blog/CMS platform, több mint 70 millió egyedi telepítéssel, ami napról-napra növekszik.
A WikiPédián bővebben is olvashatsz még erről…

Hogy mitől ilyen népszerű? Könnyű megtanulni, könnyű kezelni, könnyű üzemeltetni, s mindezek mellett robusztus, egyszerűen bővíthető, testre szabható, így nem csak a kezdők, de a profik is előszeretettel használják.

A WP eleganciát és egyszerű használatot testesít meg webes szabványokba csomagolva. Matt látomása, hogy építsen egy blog platformot, annyira egyszerű. Meg kell szüntetni a webes szerzők technikai kihívásait, hogy azok a tartalomra tudjanak koncentrálni.

Bejött neki? Naná – nagy díjakat nyert és számos embert tett gazdaggá. A platform minden frissítés után egyre jobb, nagyobb és erősebb. A világ minden tájáról vannak közreműködők, akik a WP-en dolgoznak, így számíthatunk rá, hogy a platform funkcionalitása, használhatósága és népszerűsége egyre csak növekszik, szóval nem egy prototípus, hanem egy stabil termék.

S van még valami? A hab a tortán, hogy mindez ingyenesen elérhető!

Valóban ingyenes a WordPress?

Talán az egyik legtöbbet felvetődő kérdés az ügyfeleim részéről, hogy „Kell fizetni a WordPress-ért?”. Mire a szokásos válaszom: hogy a WP ingyenes, mivel nyílt forráskódú projekt keretében íródott szoftver. Erre természetesen jön a további kérdés, hogy akkor mégis miért kell fizetni?

A WordPress „Free” azaz szabad, abban az értelemben mint szabadság, nem pedig abban, hogy ingyen sör. A nyílt forráskódú projekt keretében fejlesztett szoftvereket szabad futtatni,  tanulmányozni, másolni, tökéletesíteni, a tökéletesített változatot közzé tenni. (szabad szoftver)
A WP egy szabad szoftver, amelyet egy közösség fejleszt/fejlesztett,  tehát:

– a WordPress szabad szoftvernek minősül, mivel tiszteletben tartja a felhasználók szabadságát. Szabadon lehet másolni, futtatni, újra szétosztani, módosítani, stb. anélkül hogy arra engedélyt kellene kérnünk, viszont a GPL szabályai vonatkoznak rá.

– Nincs a szoftver mögött egy cég, akitől meg lehetne vásárolni a programot – ellenben szabad letölteni és telepíteni, de kell hozzá egy tárhelyszolgáltató (vagy saját szerver) továbbá egy domain név, ahhoz hogy az interneten saját WordPress-es weboldalunk legyen (no ezekért kell majd fizetni, de ne ijedj meg, egy WP-es weboldal üzemeltetése nem viszi el a céged nyereségét! 🙂 ).

– Milliókat keresnek/tek egyes cégek azzal hogy WordPress tárhelyet biztosítanak, vagy támogatást nyújtanak a WP-hez vagy azáltal hogy prémium sablonokat vagy bővítményeket fejlesztenek, de egyikük sem azzal hogy magát a WP forráskódot árulják pénzért.

Most akkor a prémium WP sablonokkal és bővítményekkel mi a helyzet? Azok is GPL licencesek vagy sem? Igen elvileg azok, de erre is van egy vonatkozó poszt. Egyébként a fejlesztő cég (legyen az sablon vagy bővítmény) a támogatásért kérhet pénzt, továbbá jól bevált üzleti modell, hogy elkészítenek egy sablont vagy bővítményt, feltöltik a wordpress.org-ra, majd ha extra funkciókat szeretnél, akkor lehetőséged van a prémium változathoz pénzért hozzájutnod (még több infó).

A tartalom amit WordPress alatt mi készítünk az is GPL alatt áll? Nem, az a tartalom (szöveg) amit Te készítettél és publikáltál pl. egy WP-szes weboldalon, azt úgy licenceld, ahogy Te akarod. Viszont, ha a leközölt tartalom tartalmaz egy módosított programkódot pl. a WP-el kapcsolatban (történetesen éppen WP programozással kapcsolatos blogot írsz), arra már vonatkozik a GPL irányelv, ugyanis az egy származékos mű.

– A WordPress mint kifejezés a logo és WordCamp szó ellenben védjegy alatt áll !

Ne keverjük össze a WordPress.com és WordPress.org -t! Míg a com végződésű egy ingyenes blog szolgáltatás, és csak akkor kell érte fizetnünk ha különböző funkciókat szeretnénk pluszban bekapcsolni vagy pl. ha CSS-t szeretnénk módosítani (a szolgáltatás mögött Matt Mullenweg alapította Automattic cég áll), addig az org végződésű mögött egy fejlesztő közösség áll és innen tölthető le a WP szoftver, vagy bővítmények és sablonok magához a WP-hez (ingyenesen).

Melyiket használjam, WordPress.org vagy WordPress.com?

Amennyiben még teljesen kezdő vagy és csak szeretnéd kipróbálni milyen az hogy blogolás, akkor teljesen elég a WordPress.com oldalon regisztrálnod, ahol kapsz egy valasztottnev.wordpress.com aldomaint és máris elkezdheted a publikálást. Ingyenesen szerkesztheted oldalaidat, de ha extra funkciókat szeretnél, akkor, fizetned kell.
Amennyiben üzleti vállalkozásod van és annak szeretnél weboldalt, akkor célszerűbb saját tárhelyet bérelni, bejegyeztetni egy saját domaint és a WordPress.org-ról letöltött szoftver feltelepítve saját weboldalt üzemeltetni.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni, hogy milyen az ha saját üzemeltetésű weboldalad van, de még nem akarsz domaint bejegyeztetni és tárhelyet bérelni, van egy jó hírem! Készítettem egy kis anyagot, melyben bemutatom hogyan lehet saját számítógépen WP-t futattni, sőt van egy letölthető csomag is benne, amit csak ki kell csomagolnod és kész, máris két db előre telepített WP weboldalt tudsz azonnal szerkeszteni, anélkül hogy a telepítés lépéseivel kellene bajlódnod.

és akkor elérkeztünk az utolsó kérdéshez:

Miért érdemes WordPress-t használni?

Ha már eldöntöttük, hogy mindenképpen CMS-t használunk honlapunk felépítéséhez és nem HTML és CSS kódokat akarunk „turkászni”, akkor nézzük meg miért érdemes a CMS-ek közül éppen a WP-t használni.

 

Könnyű megtanulni, könnyű kezelni

Bár első ránézésre mint minden más admin felület, a WP admin felülete sem tűnik egyszerűnek, de ha egy picit jobban megismerjük és elkezdjük használni, hamar kiigazodunk logikus, átlátható menürendszerében. Jó pár évvel ezelőtt amikor eldöntöttem hogy én is CMS-t fogok használni saját weboldalaimhoz, megvizsgáltam a GPL „piacon” fellelhető szinte összes versenytársat, próbáltam, teszteltem őket, de mindig a WP került ki győztesen. Akkor még nem volt a szempontjaim között,  az hogy pl. ajánlanám-e másoknak, nem néztem azzal a szemüveggel, hogy vajon párom vagy a sógorom, akik nem tanultak informatikát, sőt nem is dolgoztak ilyen területen, max. használják a word-t vagy excell-t alkalmanként, elboldogulnának-e vele? Nos, aki az előbbi két programot használta már az a WP-el is simán elboldogulhat!

Egyszer egy ügyfelem megörökölt egy honlapot, szerette volna aktualizálni, friss információkkal kibővíteni, de nem sikerült neki, pedig az a honlap is CMS-el volt felépítve, de mondanom sem kell nem WP-el. Ekkor jöttem a képbe én… Megkaptam a belépési kódokat, stb. és a feladatot, hogy cseréljem le ezt és ezt, erre és erre. Nagy elánnal vágtam bele, persze meg tudtam csinálni, de a sikert nem kevés hajszálam bánta. „Programozó” létemre nekem is gondot okozott megtalálni, hogy vajon a weboldal egyes részleteit hol melyik menüpontban lehet megmódosítani. Ekkor javasoltam, hogy térjünk át WP-re, amellyel azóta az ügyfelem is könnyen elboldogul. Jó pár kódsort leírtam már, jó sok rendszert megismertem, használtam pályafutásom során (nem csak honlapokkal foglalkozom/foglalkoztam), de ez az eset végleg megerősített abban, hogy a WordPress a jó irány, ezt kell használnom.

Könnyen bővíthető

A WP-hez ezernyi „free” (szabad mint a madár, nem mint ingyen sör!) és prémium sablon és bővítmény érhető el. Eddig még nem volt olyan feladat vagy funkció amit nem tudtam volna ingyenes bővítménnyel „meghack-elni”. Nagy híve vagyok a „free” megoldásoknak, persze sokszor célravezetőbb prémium sablont vagy bővítményt használni, főleg, ha számít az időtényező vagy a kényelem is fontos szempont.

Szóval ha sikerült feltelepíteni a WP-t, van egy weboldalunk, itt nem áll meg az élet, pár kattintással webshopot, vagy akár közösségi oldalt varázsolhatunk a honlapból és ehhez még csak programoznunk sem kell tudni, elég ha a megfelelő bővítményt feltelepítjük és bekapcsoljuk. De ugyanígy építhetünk bloghálózatot, magazint, hírlapot, céges honlapot, tagsági oldalt, e-learning rendszert, stb.

Keresőbarát

A WordPress webes szabványok mentén lett fejlesztve. Mit jelent ez? Az hogy a forráskód tiszta és megfelel a HTML érvényes szabványainak. „Érti” a SEO szempontjait: támogatja a meta data-t, tag-eket (címszavakat), kategóriákat, SEO-barát URL-t, és rengeteg jobbnál-jobb SEO bővítmény érhető el hozzá.

Gyors és biztonságos

Mivel a WP világszerte igen elterjedt, nagyon népszerű a felhasználók körében, ugyanígy a hackerek is nagyon szeretik élesíteni a körmüket rajta. Mindemellett nincs olyan rendszer ami nem feltörhető, csak erőforrás (pénz és idő) kérdése. Ha betartunk néhány szabályt, pl. hogy a mindig a legfrissebb verziót használjuk mindenből (WP, bővítmények, sablonok), emellett elvégzünk néhány beállítást, felteszünk biztonsági bővítményt, már nem is vagyunk olyan vonzó célpontjai a támadóknak.

A WP fejlesztő közössége folyamatosan dolgozik a „kódon”, így szinte rendszeresen megjelenik az újabb és újabb frissítés, amely egyre gyorsabb, egyre tökéletesebb és az időnként felfedezett biztonsági problémákat szinte azonnal megoldják.

Óriási közösség áll mögötte

Napról napra nő a WordPress projekthez csatlakozók száma. legyen az vezető programozó, alapfelhasználó, naplóíró, így egybe gyűjti a hasonló gondolkodású embereket.

A közösség erejét felhasználva tud újabb és újabb funkciókkal megjelenni, így jönnek a rendszeres bug-javítások, frissítések, döbbenetes micsoda támogatás áll mögötte. Ha felteszel egy kérdést a WP közösségi oldalán, szinte azonnal jönnek a válaszok, ötletek a megoldásra. Nem hagynak egyedül.

Részt vehetsz meetup-okon hangouts-okon, ha szeretnél szakértőkkel, rajongókkal találkozni. Itt feltehetsz kérdéseket, kapcsolatokat építhetsz, stb.

Még pénzt is kereshetsz vele

Amikor elindult a WP egy egyszerű blog motorként, nehéz volt elképzelni hogy még pénz is kereshető vele…

Ma már számos módját ismerjük, hogyan lehet belőle pénzt csinálni. Nézzünk meg néhány ötletet, anélkül hogy elmerülnénk a részletekbe, csak amolyan kedvcsinálóként:

– fejleszthetsz prémium sablonokat, bővítményeket
– kereshetsz pénzt blogolással, tartalom építéssel, pl. kurzusokat, e-book-okat árulhatsz blogodon
– promótálhatod mások által fejlesztett sablonokat, bővítményeket, szolgáltatásokat a saját blogodban
– technikai támogatást nyújthatsz más WP felhasználóknak
– fizetett hirdetéseket, promóciókat, szponzorált tartalmakat jelentethetsz meg a honlapodon/blogodban

 

Kik használják a WordPress-t?

Nincs megkötve, az élet szinte minden területéről van példa, legyen az naplóíró, internetes fejlesztő, kisvállalkozás, híresség vagy akár multinacionális vállalat.
Nézzünk néhány nagy nevet akik szintén WP-t használnak: The Herald Sun , VOGUE, Canada.com, WNBA, Toyota Motors Brasil, Glamour Italy (forrás: https://wordpress.org/showcase/)

 

Hogyan kezdjük el a WordPress-t használni?

Remélem sikerült az előbbiekkel egy kis kedvet csinálni a WP-hez, most nézzük meg hogyan induljunk el vele…

Három opció is lehetséges:

1 – regisztrálhatsz majd indíthatsz blogot a WordPress.com -on
2 – letöltheted a WordPress.org -ról és telepítheted a saját PC-dre tesztelés céljából
3 – vagy bérelhetsz tárhelyet, regisztrálhatsz domain nevet és pár kattintással telepítheted a WP-t, mint saját weboldal

Amennyiben a 2-t vagy 3-t választod, segítséget is találhatsz weboldalomon…

 

Te használod a már a WordPress-t, esetleg fontolgatod hogy csatlakozol a népes táborunkhoz? Ha nem használod még, mi az ami visszatart? Van olyan kérdésed amire még nem találtál választ? Bátran kommentálj, tedd fel kérdéseidet vagy csatlakozz fórumunkhoz!

The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.