Tíz WordPress tévhit, amit temethetünk

Tíz temetni való WordPress tévhit

A „jó öreg” WordPress fejlődése töretlen, éppen nemrébiben jött ki a WordPress 4.5 nagyfrissítés, de már itt kopogtat lassan a 4.6 is. Hogy mennyire népszerű, azt bizonyítja, hogy a világon az egyik legelterjedtebb tartalomkezelő rendszer, messze megelőzve a Drupalt vagy a Joomlat. Számos világcég is ezt használja honlapmotornak, sokan szeretik, sokan szidják és van néhány negatív mítosz is vele kapcsolatban, ami miatt néhányan idegenkednek tőle. Cikkemben szeretném eloszlatni a WordPress-el kapcsolatos negatív félreértéseket, azt remélve hogy ezáltal újabb felhasználókkal gyarapíthatom a WordPress felhasználók népes táborát. Vizsgáljuk meg ezeket a tévhiteket közelebbről.

A WP csak egy blogmotor, blogoláson kívül másra nem jó

Nem fogom cáfolni, hogy a WordPress eredetileg egy blogmotornak készült. Azonban a folyamatos fejlődése következtében az évek során egy nagyon stabil, erőteljes platformmá nőtte ki magát a CMS (tartalomkezelő) rendszerek között és elmondható róla hogy az internet weboldalainak negyede ezzel készült.

Az is biztos hogy ezek nem mind személyes weboldalak vagy blogok. A WordPress 2001 körül jelent meg és kellett egy pár év amíg teljes tartalomkezelő rendszerré fejlődött. olyanná amivel bármilyen weboldalt legyen az hírportál vagy webáruház, meg lehessen csinálni. Nem hiába használja számos nagyvállalat is mint például a ViralNova, Harvard Law School, Time, CNN, eBay, SONY,  TechCrunch. Ezek biztos hogy nem személyes blogok!

Van még egy másik ok is amiért csak blogmotorként tartják számon a WordPress-t, az pedig az hogy sokan összekeverik a WordPress.org-t a WordPress.com -al. Míg az előbbi egy nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető és szabadon használható szoftver, addig az utóbbi egy szolgáltatás, amire regisztrálni kell és bár bizonyos korlátozások mellett ingyenes, de mégis csak blogolásra használják, hasonló a blog.hu-hoz.

 

A WP nem skálázható

Gyakran felmerül a WordPress -el kapcsolatban, hogy skálázható-e, hogyan fog viselkedni ha megnő a látogatók száma? Vajon azt is ki tudja szolgálni? Melyik funkció lesz az amelyik nem fog megfelelően működni, ha hirtelen megnő a forgalom? Össze fog dőlni a WordPress, ha a weboldal hirtelen népszerű lesz?

Talán ez a félelem az előző tévhithez is kapcsolódik, hogy sokan csak egy blog-motornak ismerik a WordPress-t, azt gondolják csak blogolásra jó, pedig mint tudjuk ez nem igaz. A kisebb bloggerektől kezdve a multinacionális nagyvállalatokig mindenki tudja használni a WordPresst, mindegyikük imádja azt.

Ha megnő a forgalom, akkor a tárhelyet kell nagyobb forgalmat kiszolgálni képes paraméterekkel bíró tárhelyre cserélni vagy már az elején célszerű olyat választani, amely hangolható, az üzleti igényeknek megfelelően skálázható, nem a WordPresshez kell hozzányúlni.
A WordPress képes követni a forgalom növekedését.

 

A WordPress nem biztonságos

Van olyan szoftver ami 100%-ig biztonságos? Nincs. A hackerek állandóan kutatják a réseket nemcsak a WordPress, de minden szoftver esetében. Mivel  a WordPress nagyon népszerű (több millió telepítés világszerte), így vonzza a támadásokat, de nem azért mert könnyen feltörhető, hanem pusztán a nagy számok törvénye miatt.

Ha a WordPresst nem frissítenék rendszeresen, már rég eltűnt volna a süllyesztőben.  Már több mint tíz éve, hogy megjelent a WordPress és azóta töretlenül emelkedik, napról napra erősebb, jobb és biztonságosabb, amely annak a hatalmas közösségnek is köszönhető ami a WordPress mögött áll.

Minden frissítés jobbnál jobb  funkciókat, szolgáltatásokat hoz és a biztonságot is egyre fokozzák, mint például a továbbfejlesztett jelszó biztonsági funkció ami a WordPress 4.3 “Billie” -vel érkezett. De ott vannak a biztonsági bővítmények, mint pl. a iThemes Security, amivel tovább fokozhatjuk weboldalaink biztonságát.

Amikor már mindennel készen vagyunk, nem dőlhetünk hátra mert a WordPress-el kapcsolatos biztonsági teendők csak most kezdődnek. Időről időre célszerű frissíteni magát a WordPress-t, a sablonokat, a bővítményeket. Nem árt ha ezt felvesszük a rendszeresen elintézendő feladatok közé, mint ahogy nem árt ha van teljes mentésünk a weboldalról is és a rendszeres mentés is be van állítva.

 

A WP ingyenes (ezért alkalmatlan céges használatra)

Az hogy a WordPress ingyenes, az nagyon jó dolog és ezzel gondolom nem csak én vagyok így hanem rajtam kívül még jó páran…, de mit is jelent ez pontosan?

Tehát: a WordPress használati jog szempontjából szabad felhasználású, szabadon használhatod, másolhatod, módosíthatod, anélkül hogy erre engedélyt kellene kérned.
Nyílt forráskódú szoftver, amelyet egy közreműködő közöség fejleszt, nem egy társaság vagy magánszemély. Nem kell fizetni  érte csak le kell tölteni a WordPress.org-ról majd telepíteni és futtatni bárhol ahol neked megfelelő.

Van egy szolgáltatás, mint pl. a WordPress.com, ami szintén ingyenesen használható WordPress platform. Egy regisztrációért cserébe kapsz ingyenesen egy aldomaint, mint pl. ateneved.wordpress.com és egy előre telepített WordPress-t ehhez az aldomainhez társítva. Ezzel szemben elérhetőek még un. menedzselt WordPress tárhelyek is, amelyek térítési díj ellenében nyújtanak WorsPress-el kapcsolatos szolgáltatásokat (tárhely, támogatás, stb.).

Mi a különbség?
A WordPress.com-on számos dolog korlátozva van, az ingyenesség rovására. Például ha saját domain nevet szeretnél, azért már fizetned kell, de számos egyéb szolgáltatásért is.
A menedzselt WordPress tárhelyek esetében ilyen korlátozás nincs, a WordPress teljes funkcionalitását ki tudod használni azért a díjért mit fizetsz, nincsenek úgymond extra vagy rejtett költségek. Mindezek mellett ott vannak a hagyományos tárhelyszolgáltatók, ahová szintén telepíthető a WordPress és ezeken is elérhető a teljes funkcionalitása  a WordPressnek, a különbség a menedzselt tárhelyekhez képest a kisebb teljesítményben érzékelhető.

A legtöbb nagyvállalkozás kerüli az ingyenes, nyílt forráskódú megoldásokat, helyettük inkább testre szabott tartalomkezelő rendszereket használnak, ezzel is függővé, kiszolgáltatottá teszik magukat az adott fejlesztő cégtől, ahelyett hogy rengeteg pénzt spórolva ilyen nyílt forráskódú, szabadon felhasználható rendszereket alkalmazna.

 

A WP-hez nincs támogatás

Mivel a WordPress nyílt forráskódú szoftver, egy közösség fejleszti, nincs mögötte cég, vállalkozás, jogos a kérdés, ha problémám adódik a használat közben kihez forduljak?

Egy kereskedelmi szoftver esetében ez hogyan működik? Van egy problémám egy megoldandó feladatom, keresek rá egy jó szoftvert, kifizetem a program árát, majd ha problémám adódik hívom a szoftvergyáró támogatási részlegét és általában megoldják a problémám.

No, de hogy van ez a WordPress esetében, kihez forduljak, hiszen még csak nem is fizettem érte…?

A WordPress mögött egy óriási közösség áll: fejlesztők , tervezők , fordítók, bloggerek akik napról napra írják, csiszolják a WordPress Codex-t a WordPress dokumentációját De ez még nem minden, ez a közösség igen aktív a support forum tekintetében is. Feldobsz egy témát, kérdést és azonnal két három ember válaszol rá.

Mindezek mellett sok-sok szabadúszó és rengeteg cég vállal WordPress támogatást.

 

A WP alkalmatlan az e-kereskedelemre

A WordPress rugalmasságát, sokoldalúságát sokan dicsérik. Nem is olyan régen még szinte elképzelhetetlen volt, hogy a WordPress-el egy webáruházat építsünk, működtessünk.

Mára pedig a számtalan bővítménynek köszönhetően, mint pl. a Woocommerce, WP ecommerce vagy Easy Digital Downloads, pillanatok alatt beállíthatunk egy webáruházat magunknak a WordPress alatt is.

A WordPresst nagyon könnyű beállítani és használni e-kereskedelmi szoftverként és tény, hogy a legtöbb testreszabott CMS, amelyet kifejezettn webáruháznak szántak, nem is tud versenyezni a  WordPress-el ezen a téren. A WordPress mint e-kereskedelmi platform? Ki gondolta volna? 🙂

 

A WP-el készült weboldalak lassúak

Elmúlt már az az idő amikor a website-ok néhány HTML+CSS+képek alkotta oldalakból álljanak. Az új technológiák születésével nem csak a weboldalak mérete, de a funkcionalitása is nőtt. Az hogy a website elindításához először egy szoftvert kell telepíteni, sokakban azt a félreértést hozzák a WordPress-el kapcsolatban, hogy ez lelassítja a szervert. Természetesen ez hamis.

Az hogy a WordPress a legjobb websztendereket és szemantikus XHTML-t használ biztosítja a hiper gyors telepítést és extra könnyű és gyors használatot. A legújabb és legjobb kódolási technikák biztosítják,  hogy mindezek mellett még SEO barát is legyen.

Az lassú weboldalak leggyakrabban az olcsó tárhelyszolgáltatók és rosszul megírt bővítmények következménye. Az olcsó tárhelyszolgáltatók nem egyszer több ezer, akár milliós nagyságrendben szolgálnak ki weboldalakat ugyanazon (egyetlen) szerverrel, ami performancia és minden egyéb más problémákat okoz.

A rosszul megírt bővítmények silány kódokat visznek be a rendszerünkbe, főleg a header.php-ba lassítják a sebességet és feleslegesen tölt be különböző objektumokat mielőtt maga a tartalom betöltődbe. Mindemellett az ilyen hibásan megírt bővítmények biztonsági kockázatot is jelentenek az egész website szempontjából.

Tehát használjunk megbízható bővítményeket és válasszuk a lehető legjobb tárhelyszolgáltatókat.

 

 

A WP bővítmények megbízhatatlanok

A bővítmények elképzelhetetlen módon ki tudják terjeszteni a WordPress funkcionalitását.

Több ezer bővítmény tölthető le a WordPress.org-ról ingyenesen (a cikk írásakor 45 731 db) és számos weboldal is kínál ingyenes és fizetős megoldásokat. Ezek között vannak nagyon profin megírt és vannak amolyan „összetákolt” megoldások is.

Ha el akarjuk kerülni a performancia és biztonsági problémákat, sose töltsünk és telepítsünk bővítményeket vakon. A bug-os, rosszul megírt, biztonsági problémákkal terhelt, támogatás nélküli bővítmények elkerülése végett, csak megbízható forrásból származó bővítményt töltsünk le. Alkalmazás előtt ellenőrizzük le az ajánlásokat, nézzük meg hányan töltötték le, mikor volt utoljára frissítve és nem árt ha előtte egy teszt környezetben kipróbáljuk.

 

A WP weboldakat nehéz karbantartani

Egy kezdő számára ijesztően hangzik bármilyen website –  nem csak a WordPress-é – menedzselése. A WordPress telepítése csak az első lépés, az üzemeltetés az már nagyobb falat.

Mikből áll egy WordPress weboldal karbantartása? Hozzászólások kezelése, jóváhagyása, biztonsági monitorozás, forgalom mérése, sablonok frissítése, bővítmények frissítése, maga a WordPress naprakészen tartása (frissítések telepítése). Ha ráadásul van több weboldalunk is, akkor ez már egy komoly, időigényes „kötelezően” elvégzendő feladat listává nőheti ki magát.

Persze erre is vannak megoldások, mint például a ManageWP, amellyel egyetlen vezérlőpultról menedzselhetünk az előbb említett feladatok szerint több weboldalt is egyszerre, ráadásul számos funkció ingyenesen is elérhető. Ennek a bővítménynek a használatával a weboldalak felügyelete pár kattintással „elintézhető”.

 

A WP weboldalak nem reszponzívak

Vajon a WordPress weboldal jól működik minden platformon (mobil, PC, tablet)? Állja a versenyt a jövő technológiáival? Felesleges ezen aggódnod, a rendszeres frissítéseknek , továbbá a legjobb webes technológiák (websztenderdek) alkalmazásának következtében, állja a versenyt, jövőbiztos.

Na de mi a helyzet a reszponzivitással? Hogyan fog muzsikálni a WordPressünk a különböző szélességű kijelzőkön? Nos, ha a sablonod reszponzív, akkor nem lesz baj, a weboldalad automatikusan teljesíteni fogja ezt a követelményt is. Viszonylag könnyű reszponzív WordPress sablonokat találni akár a WordPress.org sablongyűjteményében, akár az ismertebb gyűjtőhelyeken mint pl. a Themeforest, Elegant Themes, aThemes vagy a My Theme Shop weboldalakon is.

Mit csináljak, ha a WordPress sablonom mégse reszponzív? Számos bővítmény kínál erre is megoldást, mint pl. a WPtouch vagy WP Mobile Edition.

A WordPress szinte azonnal követi a legújabb technológiákat, ahogy azok megjelennek. Talán ez teszi  a CMS-k között az egyik legjobbá, legerősebbé. Talán azért is szerethető a WordPress mert bátran alkalmazza a jQuery, backbone.js, HTML5, bootstrap, CSS3, különféle API-k és más technológiák nyújtotta lehetőségeket, s így szinte minden feladat megoldható vele.

 Összegezve

A WordPress pont az a CMS amire szükséged lehet. Ha bármi egyébb információra van szükséged vagy csak egyszerűen kérdésed van a WordPress-el kapcsolatban, nyugodtan írd ide kommentben! Te mit szeretsz a legjobban a WordPress-ben?

The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.