WordPress 4.5 „Coleman” újdonságai

WordPress 4.5 “Coleman”, itt 2016 első nagyverziója

Minden valamire való WordPress-el foglalkozó blog „hozza a kötelezőt”, így az én blogom sem maradhat ki belőle! A WordPress 4.5 megjelent, itt van!
Nevét Coleman Hawkins amerikai jazz saxofonos tiszteletére kapta – korábbi szokásoknak megfelelően 🙂 -, aki a tenorszaxofon kolosszusa, és egyben a modern jazzé is. Ő fedezte fel a hangszert – a tenorszaxofont -, mint a kifejezés komoly eszközét.


Ez a nagyverzió is a szilárd, inkrementális javulások útján tartja a WordPrest. A legtöbb, a felhasználókra is hatással lévő frissítés fókuszában a tartalomkészítés megkönnyítése áll (formázás, szerkesztés, testreszabás). Cikkemben megnézünk ezek közül néhány izgalmas funkciót, remélem Te is hamar kipróbálod őket a frissítés után.

Mikor ezt a bejegyzést írom már túl vagyok az ötödik weboldal 4.5-ös frissítésén, de eddig semmi probléma nem akadt vele, szépen csinálja ahogy kell (persze egy mentést előtte azért csináljatok!), s közben szépen jönnek a különböző bővítmények frissítései is, a legtöbbjük összefüggésben a WP 4.5 -el jelzik is hogy 100%-ban kompatibilisek vele.

Vegyük sorra mit kaptunk a WordPress 4.5 -ben:

Egyéni logó hozzáadása a testreszabóban

Egy régóta várt funkció, a logó hozzáadása a testreszabásban, valósult most meg. Sok prémium sablon lehetővé tette hogy a felhasználók maguk állítsák be a logót, de ez a sablon beállításai között volt csak eddig megtalálható, míg ezzel  frissítéssel egy szabványos útját adják a logó beállításához, innentől a testreszabás menüpontból érhető el.
Fontos! A logó továbbra is a sablon része, így csak olyan esetben működik az a funkció, ha az adott sablon támogatja a logó használatát.

Az alapsablonok közül a Twenty Fifteen és a Twenty Sixteen került frissítésre, hogy az egyéni logók használata támogatást kapjon. Az egyéni logók kezelése a Testreszabóban a Honlap azonosító résznél érhető el.

Élő reszponzív előnézet a testreszabóban

Ne feledjünk meggyőződni arról, hogy a honlapunk minden eszközön remekül néz ki. Mobil, tablet és asztali gépek előnézete közvetlenül a Testreszabó részben ellenőrizhető.

 

Honlap ikon valósághűbb megjelenítése

A honlap ikon a 4.4 verzióban jelent meg először. Ezzel a funkcióval a felhasználónak lehetősége lett beállítani a honlaphoz tartozó favicon-t és alkalmazás ikont.

Tovább finomították a dolgot, így már feltöltést követően ellenőrizhetjük a „látványt”.

 

Képátméretezés további optimalizálása

A reszponzív képek szintén a 4.4 újítása volt, melynek következtében lehetővé vált, hogy WordPress attól függően milyen készüléken nézik a weboldalt, annak megfelelő méretű képet állít be a felhasználóknak.
A 4.5 újítása ebben az hogy képek feltöltésekor való feldolgozás hatékonyságán javítottak, a tömörítésen állítottak 90-ről 82-re csökkentették a képminőséget.

 

Szerkesztő fejlesztései

Helyben hivatkozás. Linkek beszúrása gépelés közben, az új felület segít az írásra fókuszálni.
Használd a CTRL+K billentyű kombinációt, majd másold vagy írd be a linket.

 

Formázási gyorsbillenytűk. Gépelés közbeni „shortcut”-ok, amivel gépelés közben formázhatjuk a szövegünket. Ezt az újítást a 4.3-as verziótól érhetjük el, ebben a verzióban tovább bővítették a funkciókat.  A teljes listát a parancsokról a szerkesztő súgó ikonjára kattintva kaphatjuk meg:

 

Belépés e-mail címmel

Számos nagy közösségi oldal mint FB, Twitter, stb. a belépéshez nem felhasználónevet, hanem e-mailt kér.

A felhasználónevet könnyű elfelejteni, de az e-mail címet?

Mostantól a WordPress 4.5 felhasználói az e-mail címükkel is be tudnak jelentkezni:

Ha korábban erre a funkcióra bővítményt használtál, mostantól kikapcsolhatod.

 

Motorháztető alatti fejlesztések

A WordPress 4.5 hozott néhány újítást aminek igazán a fejlesztők fognak majd örülni.

Szelektív frissítés

A testreszabó mostantól támogat egy átfogó keretrendszert az előnézet egyes részeinek megtekintéséhez, anélkül, hogy a PHP kódokat újra kellene írni JavaScriptben.

 

Elegáns képméretezés megoldás

A létrehozott képek akár 50%-al gyorsabban betöltődnek, észrevehető minőségromlás nélkül.

 

JavaScript Library frissítések

jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3, és Underscore 1.8.3 könyvtárak is a csomagban vannak.

 

Szkript betöltő fejlesztések

Jobb támogatás a fejrészben és a lábrészben használt szkript függőségekhez. Az új wp_add_inline_script() funkcióval lehetséges plusz sorokat hozzáadni a már regisztrált szkriptekhez.

 

Jobb beágyazó sablonok

A beágyazó sablonok szét lettek szedve és sablonok közvetlenül felülírhatóak a téma fájlok hierarchiáján keresztül.

 

A WordPress 4.5 fejlesztésében 286 önkéntes vett részt, tevékenységüket 3-an koordinálták (Mike Schroder,  Mel Choyce és Adam Silverstein). Az alábbi kis videóban egy gyors áttekintést kapsz a fentiekről.


The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.