WordPress blog ellenőrző lista

Blog ellenőrző lista bejegyzések készítéséhez

Honlapunk és online sikerünk fontos tényezői a jól megírt blogbejegyzések. De mitől lesz jó egy blogbejegyzés? Objektív választ adni erre a kérdésre nem könnyű feladat. Van néhány általánosan elfogadott eleme, szabálya a blogírásnak, amitől az hatékony lesz.  Blog ellenőrző lista használatával a siker is garantált lesz.

Fentiek tükrében, ebben a cikkben feltárjuk egy blogbejegyzés anatómiáját, majd bemutatunk egy bővítményt és megmutatjuk hogy az általa készített ellenőrző lista elemeit hogyan lehet alkalmazni a blogbejegyzés készítése során.
Vágjunk is bele!

A top minőségű blogbejegyzés anatómiája

Minek kell benne lennie egy tipikus bejegyzésben? Egy blogbejegyzés váza a következő tíz domináns alkotóelemből kell hogy felépüljön:

 1. Kell egy jó téma plusz hozzáillő kulcsszó.  A látogatók számára vonzó téma és a megfelelő kulcsszó választás elősegíti hogy mind a látogatók, mind a keresőmotorok eligazodjanak miről szól a blogbejegyzés.
 2. Lenyűgöző szalagcím és alcímek. A látogatók figyelmét meg kell ragadni, ennek elsajátítása nem kis erőfeszítés, de megéri. Sokan csak „szkennelik” a bejegyzéseket, így az alcímeknek is fontos szerepük van.
 3. Megfelelő formázás. Attól függően milyen típusú blogbejegyzést használsz, annak függvényében változhat mi a megfelelő formázási beállítás. Mikor kell alcímeket (h2, h3, stb.), mikor kell félkövér vagy dőlt betűtípust, mikor célszerű listákat, és egyéb formázási beállításokat használni.
 4. Metaleírás. Ez az összegzése a bejegyzésednek, amit a keresők megjelenítenek a találati listában. Ne legyen több 160 karakternél (szóközöket is beleértve). Bár a metaleírás a SEO szempontjából nem kiemelkedő fontosságú, azért érdemes a helyén kezelni, mert ez alapján kattintanak felhasználók a keresők találati listáján a Te oldaladra.
 5. Média. Minden blogbejegyzés tartalmazzon legalább egy fotót vagy egyéb médiát. A videók, infografikák, podcas-tok, amellett hogy fokozzák a felhasználói élményt, a megosztási hajlandóságot is növelik.  Nem is minden látogatód fogja elolvasni a posztodat, van aki pl. munka közben nézi és szívesen meghallgatná podcast formátumban, egyéb munkatevékenysége végzése közben.
 6. Összegzés és cselekvésre felszólítás. Az összegzés segít kivonatolni a bejegyzést és segít a döntésben merre tovább, míg a cselekvésre felhívásban arra biztathatjuk az olvasót, hogy ossza meg a bejegyzésünket barátaival vagy szóljon hozzá.
 7. Megfelelő hivatkozások. Mindamellett hogy nem fogsz profinak tűnni, a hibás (nem működő) linkek miatt a keresőmotorok megbízhatatlannak fogják értékelni oldalad, ami a SEO helyezésben is meg fog mutatkozni. Egy WordPress bővítmény a Broken Links Checker egy jó eszköz lehet arra, hogy kiderítsd minden kimenő és belső link megfelelően működik-e a honlapodon.
 8. Kategóriák és címszavak használata. A kategóriák és címszavak használatával blogodat strukturált szerkezetűvé teheted, amit a keresők is könnyebben megértenek.
 9. Felülvizsgálat. Függetlenül attól hányszor olvastad át szerkesztés közben a szövegedet, mindenképp legyen a rutinod része, hogy publikálás előtt megnézed a WordPress előnézeti funkciójával is a cikkedet. A blogbejegyzés ilyetén való lektorálása lehetővé teszi, hogy kiszúrd a helyesírási hibákat, strukturálási problémákat amit egyébként biztos elmulasztanál.
 10. Időzítés. Amíg nem publikáltad cikkedet, olyan mintha nem is írtál volna semmit! Pedig ez nem igaz. Megírod a cikkeket előre, majd mindegyiken beállítod a publikálás dátumát. Tervezd meg előre mikor mit fogsz publikálni és annak megfelelően állítsd be a közzététel időpontját.

Minden jól megírt WordPress blogbejegyzés a fenti struktúrát követi. Természetesen attól függően mi a témád, ki a közönséged vagy mi az üzleti célod, a lista módosítható, kiegészíthető, de ha ezt a folyamatot követed nagyot nem hibázhatsz.

Most hogy már tudjuk mit akarunk és hogyan, a tervezett struktúrát felhasználva elkészíthetjük ellenőrző listánkat is, amit majd minden blogbejegyzés készítésekor felhasználhatunk.

 

Miért olyan fontos a WordPress blog ellenőrző lista?

Gondolom most azon töprengsz, vajon tényleg olyan fontos hogy legyen egy WordPress blog ellenőrző listád. Amikor rendszeresen blogolni kezdtem, először én is szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de hamar rá kellett jönnöm, hogy fel kell állítani egy rendszert hogy ez a blogolás dolog igazán működjön.

Ellenőrző lista nélkül könnyen kifelejthetünk egy-két lépést a blogbejegyzés készítése során. Híres, elismert szakemberek pl. sebészek is ellenőrző listákat használnak, mi miért ne tennénk?

Egy ellenőrző lista nem csak egyszerűen egy mankó, de a hatékonyság egyik felbecsülhetetlen eszköze! A monoton és könnyen felejthető munkafolyamatokat (eljárásokat) teszi ellenőrizhetővé és ismételhetővé, például hogy a keresők és olvasók számára is magas minőségű blogbejegyzéseket tudjunk készíteni.

 

A Pre-Publish Post Checklist bővítmény és annak beállítása

Pre-Publish Post Checklist bővítménnyel testre szabott ellenőrző listát készíthetünk, amely illeszkedik az általad felállított blogírás rendszerhez.

Miután telepítetted és aktiváltad a bővítményt, kattints az Add checklist item menüpontra a bővítmény beállításai szekcióban. Gépeld be a tennivalókat, majd kattints a Mentés (Save item) gombra. Az alábbi képen láthatóhoz hasonlóan:

Miután minden elemet hozzáadtál a listához, eldöntheted, hogy a WordPress hogyan reagáljon amikor egy blogbejegyzést publikálni szeretnél:

 • megakadályoz a közlésben
 • figyelmeztet
 • nem csinál semmit

Adott blogbejegyzés szerkesztő felületén pedig a következő képen látszódik:

Amennyiben nincs minden listaelem megjelölve (kipipálva) a publikáláskor vagy frissítéskor  a következő figyelmeztetést kapjuk:

Két válasz lehetséges: vagy publikáljuk mindenképp vagy nem.

 

Hogy használod a bővítményt vagy sem, az a Te döntésed. Mindenesetre a használatával kialakíthatsz magadnak egy szokásrendet, amit ha követsz, hatékonyan készíthetsz blogbejegyzéseket.

 

Összegzés

Blogbejegyzés készítése, amely elkötelezi és cselekvésre ösztönzi az olvasókat, ma már nem olyan nagy kihívás – kell egy jó ellenőrző lista és kész :).

Szükség van egy fókuszált témára, egy figyelemfelkeltő főcímre, jó alcímekre és kiemelésekre a megfelelő formázásokkal. Kell még megfelelő média ami lehet kép, vagy videó, ami megragadja a figyelmet. Meta leírás, kategóriák, címszavak, hogy kereshető és strukturált legyen a blogbejegyzés. Legyen a végén egy összegzés és egy cselekvésre felszólítás. Miután előnézetben lektoráltad, nincs más hátra mint a publikálás időzítése.

Ha ezen elemeket felhasználva készítetted a blogbejegyzésedet, az eredmény egy jól strukturált megnyerő blogbejegyzés lesz, amely meghódítja majd a keresőmotorokat és a látogatók szimpátiáját is elnyeri.

Milyen elemek vannak a Te WordPress blogbejegyzés ellenőrző listádon? Esetleg kihagytam valamit? Te mivel egészítenéd ki? Szólj hozzá, oszd meg, ha tetszett!

The following two tabs change content below.

Zoltán

Pete Zoltánnak hívnak és már 18 éve foglalkozom az internetes technikával, honlapokat és webes alkalmazásokat fejlesztek cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek. Jelenleg számos weboldal felügyeletét látom el, amelyek között vannak kkv-k, kisvállalkozások, magánszemélyek. Tartalmát tekintve, hobby oldal, céges oldal, webáruház, nonprofit oldal, intranet, extranet. Kezdetben magam kódoltam a honlapokat, azok motorját, de később áttértem a CMS-rendszerek (tartalomkezelő rendszerek) használatára, amit nem bántam meg. A CMS-k közül a WordPress a nagy kedvencem. A WordPress mellett kipróbáltam jó pár más nyílt forráskódú tartalomkezelőt is - Jomla, Drupal vagy a másik platformról SenseNet, MojoPortal, Orchard és még sok-sok mást.