WordPress gyorsítás öt egyszerű lépésben

WordPress gyorsítás öt egyszerű lépésben

A WordPress és a betöltési sebesség

Régi tévhit a WP-vel szemben, hogy menthetetlenül lassú. Az igazság inkább az, hogy bár tényleg rengeteg csigalassú WordPress alapon futó weboldal van, ám ez nem a WP hibája, hanem általában a rossz minőségű tárhelyek, valamint a silány módon megírt bővítmények és sablonok sara.

Sajnos elég kevés a laikusoknak is érthető, igazán jól összeszedett magyar nyelvű anyag a témában, így sok WP honlaptulajdonos nincsen tisztában a weboldal sebesség jelentőségével, sem azzal, mit tehet, hogy gyors weblapja legyen.

Lássuk ezért most öt könnyedén alkalmazható sebesség optimalizációs módszert, amelyek segíthetnek csökkenteni a betöltési időt a WordPress weboldalakon.

Mielőtt belevágnánk, szeretném leszögezni, hogy ezek a módszerek és eszközök csak akkor fognak valódi eredményt hozni, ha az alapok rendben vannak. Vagyis ha kizárólag megbízható forrásból származó WordPress bővítményeket és sablont használsz a weboldaladon, valamint jó minőségű a tárhelyed is.

Miért jó, ha gyors egy weboldal?

A kérdésre szép hosszú, oldalakat megtöltő kifejtős választ lehetne adni, azonban röviden és tömören a lényeg annyi, hogy

a felhasználók és a Google is a gyors honlapokat szeretik. 

A felhasználók azért, mert senki sem szeret várni, főleg az interneten nem. Az emberek frusztráltak lesznek, ha nem jutnak hozzá a keresett információhoz a lehető legrövidebb időn belül. A frusztrált felhasználó pedig hajlamos egyszerűen továbbállni.  

A Google viszont elégedett felhasználókat szeretne. Nem jófejségből, hanem pusztán azért, mert ez biztosítja a piacvezető szerepét. Ezért igyekezni fog olyan weboldalakat kidobni az embereknek keresési találatként, amelyek nem csupán passzolnak a keresési szándékhoz, de gyorsak is. A weboldal sebesség ezért a weboldal keresőoptimalizálás szempontjából is lényeges kérdés.

Ebből is látszik, hogy duplán kiszúr magával az a honlaptulajdonos, aki nem törődik a betöltési sebességgel. 

Hogyan mérheted meg a weboldalad sebességét? 

A legegyszerűbb lehetőség a Google saját tesztje, a PageSpeed Insights. Egy nullától százig terjedő skálán pontozza a vizsgált honlap sebességét. Külön eredményt ad meg mobilos és asztali nézetre, valamint egy csomó tippet is megoszt arról, hogyan lehetne növelni a betöltési sebességet. (A Google mellett alternatíva lehet még a GTMetrix és a Pingdoom tesztje is.)

Természetesen érdemes minél magasabb pontszámra törekedni, azonban fontos tudni azt is, hogy a kapott eredményt nem abszolút, hanem relatív módon kell értékelni, vagyis a többi hasonló weboldalhoz viszonyítva.

Bizonyos honlapoknál elég lehet egy 50 pontos eredmény is, ha az jobb, mint a versenytársak eredménye. Például a híroldalak hagyományosan elég lassúak Magyarországon (az Origo vagy az Index mobilos eredménye is elég gyászos), ami addig csak az olvasóknak fáj, amíg nincs egy sokkal gyorsabb hírportál. (Hogy nem eleve reménytelen ebben a műfajban sem a gyors honlap, azt bizonyítja például a The Washington Post majdnem tökéletes eredménye.)

Általánosságban, ha sikerül egy weboldalnak mind a mobilos, mind az asztali számítógépes teszten tartósan 60 pont feletti eredményt elérni, akkor nagy baj biztosan nincs. 50 pont alatt azonban azért ajánlott végigzongorázni, mi okozhatja a lassúságot.

Most pedig nézzük, mit tehet egy átlagos, komolyabb informatikai háttértudást nélkülöző honlaptulajdonos a gyorsabb betöltési sebesség érdekében.

WordPress gyorsítás: egyszerű módszerek a betöltési sebesség javítására

1. A PHP verzió ellenőrzése és Gzip tömörítés engedélyezése

Első lépésként győződj meg róla, hogy a tárhelyeden a PHP (az egyik legnépszerűbb webes programnyelv) legfrissebb verziója fut-e. Ezt jellemzően a tárhelyed online kezelőfelületén tudod beállítani.

Ha ez cPanel felület, akkor a Multi PHPManager menüpontra kattintva nézheted meg, hogy a PHP melyik verziója működik a honlapodon.

Sok magyarországi tárhelyszolgáltató az 5.6-os változatot használja alapbeállításként, ami már jó régen elavult. Ha nálad is ez a helyzet, akkor mindenképpen állítsd át a tárhely által támogatott legmagasabb (7.x) verzióra. A legjobban a legfrissebb, 7.3-as verzióval jársz. A WordPress is már csak a hetes PHP verziót támogatja, ami nem mellesleg háromszor-négyszer gyorsabb a régebbi változatoknál.

A cPanelen tudod beállítani azt is, hogy a tárhely tömörítve szolgálja ki a honlapodat. Ilyenkor a látogatók böngészője egy tömörített (Gzip) csomagot tölt csupán le, ami a kisebb adatmennyiség miatt jóval gyorsabb betöltést tesz lehetővé. A Gzip tömörítést a cPanelen a Szoftver >> Webhely optimalizáció menüpont alatt találhatod meg, itt „Az összes tartalom tömörítése” lehetőséget kell választani. 

Ha nincs hozzáférésed a tárhely kezelőfelületéhez, kérdezz rá a szolgáltatónál a PHP verzióra. A Gzip tömörítést be tudod állítani cache bővítmények segítségével is, esetleg szóba jöhet még a .htaccess fájl módosítása. Utóbbi azért bonyolultabb, belemenősebb megoldás, inkább csak érdekességként említem.

2. A honlapon használt képek optimalizálása

Rengeteg weboldal lassúságát a túlméretezett képek okozzák. A tömörítés nélkül feltöltött több megás képekkel (például ingyenes stock fotókkal)  leterhelt honlap dolga pontosan olyan nehéz, mintha egy 40 kilogrammos balett táncosnőnek 20 kilós túra hátizsákkal kellene fellépnie.

Egy kép ideális mérete nem haladja meg a 200 Kbyte-ot. Legalábbis óva intenék mindenkit attól, hogy nagyobb mennyiségben töltsön fel ennél lényegesebb nagyobb képeket a weboldalára. (A képek keresőoptimalizálásáról már volt részletesen szó a WPGurun.)

Szerencsére egy csomó jó megoldás létezik a képek tömörítésére. Használhatunk például online képtömörítő alkalmazásokat is, mint amilyen a Compressor.io, amelynél választhatunk minőségvesztés nélküli és sima, minőségvesztéssel járó tömörítés közül. Emellett léteznek a célra WordPress bővítmények is, ezek közül én az Imagify-t szoktam használni, amely havi 25 MB-ot tömörít ingyenesen. Kényelmes, és elég megbízhatóan működik. 

3. Lusta betöltés használata

Szép eredményt lehet elérni a sebesség optimalizáció terén, ha prioritást adunk a „hajtás feletti” (above the fold) részek betöltésének. A „hajtás feletti” rész az, ami először megjelenik a szemünk előtt a böngészőben, amihez pedig már görgetnünk kell, azt nevezzük „hajtás alattinak” (below the fold).

Mindezt az úgy nevezett „lusta betöltés” (Lazy Load) bővítmények segítségével tehetjük meg. A működési elv annyi, hogy ezek a pluginok egészen addig késleltetik a hajtás alatti tartalom betöltődését, amíg oda nem görget a felhasználó. Ezáltal sokkal gyorsabb lesz a weboldal, hiszen nem kell az egész tartalmat egyszerre megjeleníteni a böngészőben.

Népszerű és hatékony lusta betöltés bővítmény a Lazy Load by WP Rocket, amely a képek, videók és iFrame-k késleltetett betöltésével csökkenti a HTTP lekérések számát. A használata pofon egyszerű, nem kell hosszas beállítással pepecselni, telepítés után kapunk három kipipálható lehetőséget, és meg is vagyunk.

4. Gyorsítótárazás (cache)

Amikor egy felhasználó először lép a honlapunkra, a böngészője eltárolja a weboldal statikus részeit a gyorsítótárban. A legközelebbi látogatáskor már nem kell mindent újra lekérnie a szerverről, ezért a weboldal sokkal gyorsabban töltődik be. Persze csak akkor, ha megfelelően van beállítva a gyorsítótárazás a weblapunkon. 

A hatékony gyorsítótár-házirend beállítására alapvetően két lehetőség van. A magasabb szintű szolgáltatást nyújtó (és egyben jóval drágább) tárhelyeken sokszor elérhető a szerver szintű gyorsítótárazás van. Ez a legjobb megoldás. 

Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor WordPress bővítménnyel is jó eredményt lehet elérni. Elég sok ingyenes plugin létezik a célra, az én tapasztalataim szerint nagyon hatékony (és egyben a legnépszerűbb választás) a W3 Total Cache. Finomhangolása sajnos elég pepecs munka, az ideális beállítás megtalálása sok türelmet és időt kíván. Sokkal egyszerűbb kezelni, és jó minőségű cache plugin a WP Fastest Cache is.

Sokan ajánlják egyszerűségéért és felhasználóbarát kezeléséért a WP Rocket bővítményt, valamint a hazai fejlesztésű Swift Performance-t, azonban ezek már fizetős megoldások. 

5. Adatbázis tisztítás

A WordPress a weboldalunk minden tartalmát és beállítását egy (jellemzően MySQL) adatbázisban tárolja, amely rendszeres karbantartás nélkül könnyen tele lesz szeméttel. Ehhez nagyjából semmit nem kell csinálnunk, elég ha készítünk/módosítunk bejegyzéseket, bővítményeket telepítünk és törlünk, egyszóval elég, ha csak simán használjuk a weboldalt.

A teleszemetelt adatbázis lelassítja a weboldalt, növeli a betöltési időt. Szerencsére a tisztántartása nagyon egyszerű feladat a WP-Optimize bővítménnyel. Rendkívül egyszerű plugin, semmi mást nem kell csinálnunk, mint az admin felületen a WP-Optimize>>Database menüpont alatt rákattintani (az alapbeállítások maradhatnak) a Run all selected optimizations gombra.

Egyet ne felejtsünk el előtte: készítsünk biztonsági mentést!

Ha mindennel készen vagy, de még mindig lassú a weboldalad

Végezetül szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ha az összes fent leírt módszert végigpróbáltat, de a weboldalad továbbra is nagyon lassú (tartósan 50 alatti pontszám a Google teszten), akkor első lépésben érdemes megfontolni a jelenlegi sablonod cseréjét, valamint a telepített bővítmények alapos átnézését, szelektálását. A P3 bővítménnyel könnyen kiszűrheted, mely pluginok terhelik meg legjobban a weboldaladat. 

Ha ez sem segít, és a Google sebességteszt szerint nagyon magas, akár több másodperces a szerver válaszideje (TTFB) akkor valószínűleg tárhelyváltásra lesz szükség.

Ha sikeres volt a sebesség optimalizáció

Ebben az esetben gratulálok! Nincs más dolgod, mint örülni a sikernek, és rendszeresen elvégezni a legfontosabb WordPress karbantartási munkákat, hogy a weboldalad a jövőben is gyors maradjon.

The following two tabs change content below.

Latest posts by Jobbágy András (see all)